Piątek, 11 Kwiecień 2014 04:51 |
Kuchnia kaszubska Kaszubskie potrawy cechuje przede wszystkim prostota, stąd jest ona tak popularna, bo wykonanie potraw nie wymaga szczególnych umiejętności i dużego nakładu czasu. Mówiąc o kuchni kaszubskiej trzeba najpierw scharakteryzować mieszkańców Kaszub. Warto pamiętać, że Kaszubi to naród, który ciężko pracował i szybko jadł. Na celebrowanie posiłków zwyczajnie nie było czasu. Stąd się wzięły przepisy na potrawy, które można szybko przygotować, co więcej, z tego co znajduje się w spiżarni bądź rośnie na polu. Receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki temu wiele przepisów może szczycić się naprawdę wiekową tradycją.
Charakterystyczne potrawy:
Zylc ze śledzia
Ta forma zylcu, czyli kaszubskiej galaretki, będzie doskonałą alternatywą dla tych, którym golonko i głowizna nie chcą przejść przez gardło :)
Plince
Kaszubskie placki ziemniaczane stanowią bazę do bardziej wyszukanych potraw albo jedzone są prosto z patelni na słono albo na słodko. Wpisano je na listę potraw tradycyjnych.
Zupa z brukwi
Zupa z brukwi na gęsinie to sztandarowe danie kuchni Kaszub i Kociewia, gotowane w sezonie na brukiew, czyli po pierwszych przymrozkach. Zupę wpisano na listę produktów tradycyjnych.
Reasumując kuchnia kaszubska będzie zatem zachwycać smakiem ryb, grzybów i gęsiny. Znajdziemy tu pomysły na łączenie ryb z mięsem lub tłuszczem mięsnym, gdzie indziej uznawane za dziwne. Kaszubska kuchnia to także doskonałe marynaty, zwłaszcza korniszony i pikle.
Sobolewska Emilia - IV TE
|
Zmieniony: Piątek, 11 Kwiecień 2014 05:09 |