Ekspozycja Stołów Bankietowych |
|
|
Niedziela, 23 Marzec 2014 20:13 |
Ekspozycja Stołów Bankietowych Od lat 60 – tych XXw. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku organizowane są turnieje gastronomiczne. Przez lata zmieniała się formuła i nazwa tych konkursów oraz ich zasięg terytorialny. Cel ich organizowania pozostawał jednak niezmienny – sprawdzenie w praktyce umiejętności uczniów szkół zawodowych o profilu gastronomicznym.
Mimo, że główną, ocenianą „grupą zawodową”, w ostatnich latach, są przyszli kucharze, to także kelnerzy mają możliwość zaprezentowania swoich umiejętności. Służy temu przygotowywana przez nich ekspozycja stołów bankietowych. O tym elemencie Konkursu Gastronomicznego traktuje prezentacja autorstwa nauczyciela ZSG w Białymstoku Pani Heleny Popławskiej. Została pomyślana jako materiał służący pomocą przy przygotowywaniu się uczniów do Klasyliady – turnieju wiedzy o historii i dniu dzisiejszym Zespołu Szkół Gastronomicznych. Wojciech Brański
|