Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Ekspozycja Stołów Bankietowych Drukuj Email
Niedziela, 23 Marzec 2014 20:13

Ekspozycja Stołów Bankietowych

Od lat 60 – tych XXw. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku organizowane są turnieje gastronomiczne. Przez lata zmieniała się formuła i nazwa tych konkursów oraz ich zasięg terytorialny. Cel ich organizowania pozostawał jednak niezmienny – sprawdzenie w praktyce  umiejętności uczniów szkół  zawodowych o profilu gastronomicznym.  
 
Mimo, że główną, ocenianą „grupą zawodową”, w ostatnich latach, są przyszli kucharze, to także kelnerzy mają możliwość zaprezentowania swoich umiejętności. Służy temu przygotowywana przez nich ekspozycja stołów bankietowych.
 
O tym elemencie Konkursu Gastronomicznego traktuje prezentacja autorstwa nauczyciela ZSG w Białymstoku Pani Heleny Popławskiej.  Została pomyślana jako materiał służący pomocą przy przygotowywaniu się uczniów do Klasyliady – turnieju wiedzy o historii i dniu dzisiejszym Zespołu Szkół Gastronomicznych.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wojciech Brański