Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Historia Turnieju Gastronomicznego – lata 2008-2013 Drukuj Email
Niedziela, 23 Marzec 2014 20:02
 
Od lat 60 – tych XXw. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku organizowane są turnieje gastronomiczne. Przez lata zmieniała się formuła i nazwa tych konkursów oraz ich zasięg terytorialny.
 
Cel ich organizowania pozostawał jednak niezmienny – sprawdzenie w praktyce umiejętności przyszłych kucharzy, ale także kelnerów (ekspozycja stołów bankietowych oraz ustawionych na nich potraw) oraz cukierników (konkursowi gastronomicznemu towarzyszy pokaz ich umiejętności – wykonanie ciast i tortów na zadany temat), które nabywają  w  trakcie nauki w szkołach zawodowych o profilu gastronomicznym.  
 
W konkursach biorą udział uczniowie z województwa podlaskiego oraz z zagranicy. Z uwagi na ten fakt, w ostatnich kilkunastu latach konkurs, którego organizatorem jest Zespół Szkół Gastronomicznych nosił nazwę Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny i taka też nazwa funkcjonuje na slajdach prezentacji, do której obejrzenia zapraszam.  
 
Prezentacja autorstwa nauczycieli ZSG w Białymstoku - Pań  Krystyny Ewy Kołodko i Anny Modzelewskiej przybliża założenia i historię Turnieju Gastronomicznego w ostatnich pięciu latach (od roku szkolnego 2008/2009). Została pomyślana jako materiał służący pomocą przy przygotowywaniu się uczniów do Klasyliady – turnieju wiedzy o historii i dniu dzisiejszym Zespołu Szkół Gastronomicznych.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wojciech Brański
Zmieniony: Niedziela, 23 Marzec 2014 20:34