Dnia 25 listopada 2013 roku w pracowni obsługi konsumenta obyło się spotkanie z Marcinem Zalewskim, który sześć lat temu ukończył Technikum Gastronomiczne w zawodzie kelner.
Marcin na spotkaniu z klasą III TB, a potem z III TF opowiedział naszym uczniom i nauczycielom, historię swojej kariery. Pracę rozpoczął jako kelner jeszcze w trakcie nauki, poznał zawód kelnera od zmywaka i szmaty do obsługi indywidualnych bardzo wymagających gości. Miał też epizod ze studiami w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ale jak twierdzi to nie było to - czego szukał dla siebie w życiu. Cztery lata temu zainteresował się kawą, postanowił zostać baristą. Wraz ze swoją partnerką założyli firmę Essenza Catering, a następnie ich pierwszą kawiarnio - piekarnię „Baristację”. Doskonali się nieustannie, ma wiele marzeń i zainteresowań oraz wiele ciekawych zleceń, które umożliwiły mu szereg podróży i dały możliwość zwiedzenia Polski i innych krajów. Podkreślał, że do tego wszystkiego doszedł ciężką pracą, twierdził, że każdy z naszych uczniów może osiągnąć to samo, ale trzeba się określić i wiedzieć czego się chce. Podzielił się z nami swoją wiedzą na temat kawy, zademonstrował sposoby parzenia różnych rodzajów kaw oraz sztukę malowania mlekiem na powierzchni kawy – latte art. Z każdego słowa biła pasja i satysfakcja z wykonywanego zawodu i szkolenia młodszych kolegów, można powiedzieć, że to misja, którą konsekwentnie realizuje. Bardzo dziękujemy za interesujące spotkanie. Maria Bazylewicz-Radio
|