Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Podsumowanie Akcji Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 04 Czerwiec 2013 21:56

Podsumowanie Akcji "Ekologiczny Stół Gastronomika"

W Zespole Szkół Gastronomicznych w dniach 25 marca - 25 maja 2013 r. odbyła się Akcja "Ekologiczny Stół Gastronomika”.  W ramach projektu zostały zorganizowane akcje, konkursy oraz zajęcia o tematyce ekologicznej.

W projekcie uczestniczyły szkoły ponadgimnazjalne:
  • Zespołu Szkół  Gastronomicznych,
  • Zespół Szkół Elektrycznych,
  • Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi.

Efekt działania został osiągnięty w pełni – Akcja "Ekologiczny Stół Gastronomika”, cieszyła się ogromnym powodzeniem. W przedsięwzięciu wzięło udział 539 uczniów z naszej szkoły.

W ramach akcji zostały zrealizowane następujące przedsięwzięcia:

1. Szkolenia o tematyce ekologicznej realizowane od 9 do 19 kwietnia 2013r.

  • "Obróbka potraw – maszyny, urządzenia i sprzęt”, w których wzięło udział 126 uczniów.
    Nauczyciel prowadzący zajęcia: Anna Antoniak
    Klasy uczestniczące w zajęciach: I ZA, III TD, II ZD, I ZD, I ZB i IV TD.
    Czas trwania 45 min dla każdej klasy.
  • "Bezpieczeństwo i szkodliwość materiałów w bliskim kontakcie z żywnością”, w którym wzięło udział 84 uczniów.
    Nauczyciel prowadzący zajęcia: Anna Antoniak
    Klasy uczestniczące w zajęciach: II TD, III TD, II TE i I ZD.
    Czas trwania 45 min dla każdej klasy.
  • "Zasady zdrowego żywienia”, w których uczestniczyło 103 uczniów.
    Nauczyciel prowadzący zajęcia: Ewa Kwaśniewska
    Klasy uczestniczące w zajęciach: III TD, II TB, III TB, III TC, IV TE i III TE.
    Czas trwania 45 min dla każdej klasy.
  • "Odnawialne źródła energii: biomasa, woda, wiatr, słońce”, w których udział wzięło 69 uczniów.
    Zajęcia realizowane przez Koordynatora akcji: Izabelę Pietruczuk
    Klasy uczestniczące w zajęciach: I TA, II ZD, II TD i IV TE.
  • "Inteligentny dom – jak żyć zdrowo i oszczędnie”, w których udział wzięło 69 uczniów.
    Zajęcia realizowane przez Koordynatora akcji: Izabelę Pietruczuk
    Klasy uczestniczące w zajęciach: I TA, II ZD, II TD i IV TE.
  • "Ekologiczne zakupy i ekologiczne torby”, w których udział wzięło 69 uczniów.
    Zajęcia realizowane przez Koordynatora akcji: Izabelę Pietruczuk
    Klasy uczestniczące w zajęciach: I TA, II ZD, II TD i IV TE.
  • "Odpady domowe i ich segregacja – wpływ na środowisko”,
    Zajęcia realizowane przez Koordynatora akcji: Izabelę Pietruczuk
    Klasy uczestniczące w zajęciach: I TA, II ZD, II TD i IV TE.

 

 

2. W dniu 22 kwietnia 2013 r. przeprowadziliśmy akcję sprzątania świata "Dzień Ziemi w naszej Szkole – sprzątanie terenu  wokół szkoły – Dbamy o czystość naszego skrawka Ziemi”. Celem przedsięwzięcia było uświadomienie uczniom dbałości o czystość otoczenia szkoły. W akcji uczestniczyło 91 uczniów z klas: IV TE, II TE, I TA, III ZD, III TU, III TE, I ZD, III TB, I TE, III TF, II TB, III TD, I ZB, II ZA, II ZC, I TH, IV TC, II TF, I TF, I TG, I TE, III TD, II ZD.

3. Cztery konkursy tematyce ekologicznej i zdrowego żywienia, w których uczestniczyło 66 uczniów z Technikum Gastronomicznego oraz Zasadniczej  Szkoły Zawodowej Nr 4.

  • Konkurs: "Segregować – utylizować”- "Co dalej śmieciu z tobą?”
    Na konkurs wpłynęło 16 prac w formie plakatu lub prezentacji multimedialnej
  • Konkurs: "Owoce i warzywa do zadań specjalnych”
    Na konkurs wpłynęło 12 prac w formie plakatu lub prezentacji multimedialnej.
  • Konkurs "Zagrożenie fastfoodowe”
    Na konkurs wpłynęło 22 prace w formie plakatu lub prezentacji multimedialnej.
  •  Konkurs "Co w żarciu piszczy?”
    Na konkurs wpłynęło 16 prac w formie plakatu lub prezentacji multimedialnej.


W dniu 30 kwietnia b.r. odbyło się posiedzenie Komisji Konkursowej, w którym wzięła udział przedstawicielka Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, Izabela Pietruczuk - koordynator akcji, Anna Antoniak oraz Ewa Kwaśniewska. Wszystkie prace zostały  ocenione przez komisję pod względem formalnym oraz estetycznym zgodnie z regulaminami konkursów. Wyłoniono najlepsze prace, które zostały nagrodzone oraz wyróżnione. Wręczenie nagród odbyło się 22 maja 2013r. w Zespole Szkół Gastronomicznych.

 

Pięć prac uczniów zostało oddelegowanych na prezentację podczas Konferencji Podsumowującej Akcje Ekologiczne w Szkołach Ponadgimnazjalnych w Zespole Szkół Elektrycznych.

4. Podsumowanie całej akcji w dniu 15 maja 2013r.

  • prezentacja wyników konkursu reprezentantów wszystkich biorących udział szkół podczas Konferencji w Zespole Szkół Elektrycznych.
  • prezentacja prac konkursowych i wręczenie nagród zwycięzcom.
  • przeprowadzenie i opisanie ankiet ewaluacyjnych wśród reprezentatywnej grupy uczestników.
Wszystkie działania udało się nam zrealizować do dnia 22 maja 2013 r.

Akcja "Ekologiczny Stół Gastronomika” była dofinansowana ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Urzędu Marszałkowskiego oraz Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.


Koordynator akcji: Izabela Pietruczuk
 
Realizacja akcji: Anna Antoniak
Zmieniony: Wtorek, 04 Czerwiec 2013 22:28