Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Żywność funkcjonalna Drukuj Email
Wtorek, 09 Kwiecień 2013 09:55

Co to takiego?

Żywność funkcjonalna to specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Czyli, mówiąc prościej, jest to każda żywność wywierająca dodatkowy, korzystny wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z jej wartości odżywczej.
 
 
Między żywnością a lekarstwem.

W licznych badaniach dowiedziono, że spożywanie żywności funkcjonalnej może zapobiegać wystąpieniu chorób lub wspomagać ich leczenie.

Żywność funkcjonalna to np. produkty spożywcze, napoje, które poprawiają fizyczną i psychiczną jakość życia, ułatwiają zwiększenie wydolności fizycznej. Gwarantują prawidłowy rozwój, skracają czas trwania choroby, ułatwiając powrót do formy i skracając czas trwania rekonwalescencji.
 

 
Skąd te właściwości?

Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika głównie z obecności w jej składzie tzw. bioaktywnych substancji, które wpływają pozytywnie na wybrane procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie.

Dotychczas udowodniono korzystne zdrowotne właściwości następujących bioaktywnych składników żywności:
  • błonnik pokarmowy – zapobiega zaparciom oraz obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • probiotyki – odpowiadają za rozwój i obecność prawidłowej mikroflory w jelicie,
  • poliole – (alkohole wielowodorotlenowe) – hamują rozwój próchnicy w jamie ustnej,
  • aminokwasy, peptydy, białka – np. L-karnityna powoduje przyrost masy mięśniowej,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – zapobiegają chorobom układu krążenia,
  • witaminy – np. antyutleniacze- wit.C, wit.E i b-karoten neutralizują wolne rodniki,
  • składniki mineralne – np. wapń zapewnia odpowiednią mineralizację kości,
  • cholina i lecytyna – usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego,
  • substancje fotochemiczne – np. kofeina pobudza układ nerwowy.
 

 
Gdzie szukać?

By zapewnić regularne dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości substancji bioaktywnych, powinny być one dodawane do produktów często spożywanych w naszej zwyczajowej diecie, np. do przetworów mlecznych, zbożowych czy napojów owocowych. Ze względu na specyficzny skład żywność funkcjonalną dzielimy na:
  • wzbogaconą (poprzez dodanie składnika, którego niedostateczna podaż sprzyja zaburzeniom zdrowotnym): produkty mleczne, zbożowe, mięsne;
  • niskoenergetyczną: produkty mleczne, margaryny, napoje, soki, słodycze, wędliny;
  • wysokobłonnikową: produkty zbożowe (pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe);
  • probiotyczną: produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne) napoje;
  • o obniżonej zawartości sodu: sól, pieczywo, sery dojrzewające, wędliny;
  • o obniżonej zawartości cholesterolu: margaryny, sery, wędliny;
  • energetyzującą: napoje z guaraną, tauryną, kofeiną.
 

 
Dla kogo?

Żywność funkcjonalną w codziennej diecie może spożywać bez obaw każdy z nas. Tego typu żywność powszechnie znajduje zastosowanie przede wszystkim w niektórych stanach chorobowych, w okresach zwiększonego zapotrzebowania na jakiś składnik diety oraz przy poprawie nastroju czy zwiększeniu wydolności psychofizycznej organizmu. Ze względu na zaspokajanie specyficznych potrzeb w żywności funkcjonalnej wyróżnić można następujące rodzaje:
  • zmniejszająca ryzyko chorób krążenia,
  • zmniejszająca ryzyko chorób nowotworowych,
  • zmniejszająca ryzyko osteoporozy,
  • dla osób obciążonych stresem,
  • hamującą procesy starzenia,
  • dietetyczną dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia,
  • dla sportowców,
  • dla osób w podeszłym wieku,
  • dla kobiet w ciąży i karmiących,
  • dla niemowląt,
  • dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu,
  • wpływająca na nastrój i wydolność psychofizyczną.
 

 
Ciekawostki:

Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi. Podczas II wojny światowej woda z młodych, zielonych orzechów kokosowych była z stosowana jako substytut kroplówki ratując życie wielu alianckich żołnierzy.

Zastrzyk znieczulający to najbardziej nieprzyjemny moment podczas standardowej wizyty u dentysty. Wiąże się z nim nie tylko ból powodowany wkłuciem, lecz także pozostające przez jakiś czas po zabiegu nieprzyjemne odrętwienie ust, policzków i języka. Zespół amerykańskich naukowców odkrył, że alternatywą do tradycyjnego zastrzyku znieczulającego może być preparat bazujący na pieprzu chili. Zasada działania nowego środka uśmierzającego jest prosta. Tradycyjne preparaty blokują wszystkie komórki nerwowe w danym rejonie ciała, natomiast kapsaicyna blokuje tylko tak zwane receptory bólu. Zdolność czucia jest całkowicie zachowana, a pacjent nie odczuwa odrętwienia.
 

Zmieniony: Wtorek, 09 Kwiecień 2013 10:02