Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Cel i przebieg akcji Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Piątek, 29 Marzec 2013 22:25

W ramach projektu zostaną zorganizowane konkursy oraz zajęcia o tematyce ekologicznej a także dotyczące prawidłowego sposobu odżywiania się, aby w pełni cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Głównym celem akcji jest:

popularyzacja działań na rzecz ochrony środowiska naturalnego, poprzez ideę promowania zdrowego żywienia i najbardziej ekologicznemu oraz sprzyjającemu środowisku procesowi produkcji, przetwarzania, przechowywania a także obróbki technologicznej produktów żywnościowych.

1. W ramach akcji zostaną zrealizowane 4 konkursy dotyczące:

  • Segregacji odpadów.
  • Po co i kiedy jeść owoce i warzywa?
  • Fast food – wpływ na zdrowie.
  • Co znajduje się w produktach żywnościowych?
 


2. Zajęcia o tematyce ekologicznej omawiające:

  • zasady zdrowego żywienia,
  • obróbkę potraw – maszyny, urządzenia i sprzęt,
  • bezpieczeństwo i szkodliwość materiałów w bliskim kontakcie z żywnością,
  • odnawialne źródła energii: biomasa, woda, wiatr, słońce,
  • inteligentny dom – jak żyć zdrowo i oszczędnie,
  • ekologiczne zakupy i ekologiczne torby,
  • odpady domowe i ich segregacja – wpływ na środowisko.

Termin realizacji zajęć: kwiecień 2013r.

Prowadzenie zajęć:

  • Koordynator projektu: Izabela Pietruczuk
  • Nauczyciel: Anna Antoniak


3. "Dzień Ziemi w naszej Szkole – teren wokół szkoły – "Dbamy o czystość naszego skrawka Ziemi" – akcja po zakończeniu okresu zimowego

Termin realizacji: 22 kwietnia 2013 r.


4. Podsumowanie całej akcji

  • wręczenie dyplomów i nagród zwycięzcom konkursów ekologicznych;
  • Konferencja w Zespole Szkół Elektrycznych;
  • Prezentacja zdrowego „jedzenia” poprzez porównanie „hamburgera zdrowego i hamburgera z Fast food”.

Termin realizacji: 25 maja 2013 r.



Koordynator akcji: Izabela Pietruczuk
Opracowała: Anna Antoniak

Zmieniony: Piątek, 29 Marzec 2013 22:36