Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Zakupy biblioteki Drukuj Email
Środa, 23 Styczeń 2013 20:48
     

 

Do Szkolnej Biblioteki zakupiono książki:
„1000 drinków i koktajli” Kowalczyk Anna

To są sprawdzone przepisy na tradycyjne i nowoczesne napoje. Tęcza kolorów, karuzela smaków oraz wulkan przyjemności - i to wszystko zamknięte w jednej szklance, nie musisz już wychodzić z domu, by delektować się smakiem rozmaitych drinków – możesz przygotować je sam. Przyrządzone z tradycyjnych i najlepszych alkoholi drinki zmieszane z owocami, sokami, odpowiednimi przyprawami, mogą stać się rajem smaków i doznań estetycznych dla każdego, kto tylko zechce zgłębić arkana miksologii. Tajemnica dobrze przyrządzonego drinka tkwi w doborze składników i odpowiednich proporcjach. Opanowanie sztuki łączenia komponentów pozwoli serwować klasyczne drinki oraz tworzyć zupełnie nowe i oryginalne smaki.

Prezentowana książka to zbiór receptur na 1000 znakomitych drinków i koktajli, których smak i wygląd zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. W książce znalazły się również przepisy na drinki bezalkoholowe. Przystępne opisy ułatwiają wykonanie każdego napoju, a efekt będzie oszałamiający zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.


„Wino. Leksykon” Marta Szydłowska

To pozycja dla każdego smakosza win. Oprócz wyczerpującego opisu rodzajów win Czytelnik odnajdzie w nim informacje o szeroko pojętej kulturze picia wina. Książka została podzielona na kilka części, w których opisano regiony winiarskie, szczepy winorośli oraz charakterystykę win z różnych krajów.

W części słownikowej wyjaśniono terminy związane z wytwarzaniem win, wytłumaczono zapisy stosowane na etykietach, a także cechy poszczególnych gatunków. W rozdziałach poradnikowych przedstawiono zasady łączenia win z różnymi potrawami, a także informacje dotyczące metody wyboru wina i sposobów serwowania. Nie zabrakło też porad na temat wykorzystywania tego szlachetnego trunku w kuchni, nie tylko w napojach, ale także doskonałych potrawach.

Polecamy szczególnie!
Zapraszamy do czytania!

Zmieniony: Czwartek, 24 Styczeń 2013 20:18