Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Na zdrowie pij herbatę! Drukuj Email
Niedziela, 28 Październik 2012 23:17

Na zdrowie pij herbatę!

Herbata to coś więcej niż zwykły napój.

Niektóre gatunki przyśpieszają przemianę materii,
poprawiają trawienie i hamują apetyt.


 
 
Napary herbaciane maja lecznicze właściwości, które znane są już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje te właściwości z pozytywnym skutkiem. Herbaty odpowiednio dobrane i zaparzane mogą stać się lekiem wspomagającym w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Zgodnie z chińskim obyczajem, herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Uważa się m.in., że herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy zatwardzeniach, rozjaśnia wzrok, przepędza posępność, ożywia, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe...

Poszczególne typy herbat mają różne - właściwe sobie właściwości zdrowotne. Dlatego do każdego z typów herbat należy podejść w sposób indywidualny.
 
 

Pu-ehr – „zabójca tłuszczu”

Czerwona herbata Pu-ehr zawdzięcza swój przydomek wyjątkowemu działaniu na tkankę tłuszczową. Podczas długotrwałej fermentacji, jakiej poddaje się liście herbaty, powstają flawonoidy – związki aktywizujące enzymy pokarmowe. Przyśpieszają one spalanie tłuszczu do tego stopnia, że – jak wykazały badania prowadzone we Francji – niektóre, osoby tracą na wadze tylko dlatego, że piją regularnie Pu-ehr.

Herbata Pu-ehr wspomaga pracę wątroby. Łagodząc nawet skutki wypicia alkoholu. Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawartość magnezu i innych cennych pierwiastków powoduje, że herbata ta poprawia też samopoczucie.
 
 
Sposób zaparzania:

W zależności od postaci herbaty – wsyp do filiżanki niepełną łyżeczkę liści lub granulatu albo włóż jedną saszetkę herbaty. Zalej wrzątkiem i zostaw na 3-5 minut. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Herbaty Pu-ehr nie wolno słodzić, gdyż cukier niszczy jej lecznicze właściwości. Należy pi ć 3-5 filiżanek dziennie.

Filiżanka herbaty Pu-ehr wypita po obfitym posiłku, pozwala łatwiej spalić kalorie.

Zielona herbata – poprawia trawienie

Pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, ale nie podlega fermentacji. Jej listki po prostu się suszy. Zielona herbata pobudza i ułatwia trawienie. Dzięki obecności aminokwasów skutecznie reguluje przemianę tłuszczów w energię, przyśpiesza usuwanie ich z organizmu. W ten sposób pomaga nie tylko w walce z nadwagą, ale również zapobiega powstawaniu cellulitu. Zawarta w zielonej herbacie teina przyśpiesza ogólny metabolizm. Ma też działanie moczopędne, dzięki czemu szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest długa. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów zielona herbata wzmacnia odporność. Działa przeciwnowotworowo, poprawia pracę układu krążenia, chroni przed chorobami serca – miażdżycą i zakrzepami. Usprawnia pracę wątroby i nerek. Przez zawartość fluoru wzmacnia również szkliwo zębów. Zielona herbata działa pobudzająco, wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, zwiększa koncentrację i koi nerwy, dlatego jest zalecana przy dużym wysiłku umysłowym.

 
Sposób zaparzania:

Woda nie powinna mieć więcej niż 700C. Musi więc nieco ostygnąć po zagotowaniu. Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzaj ją prze 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej, bo od 3 do 8 minut. Następnie napar warto przelać do innego dzbanka, gdyż jeżeli tego nie zrobimy, może on mieć gorzki smak. Przyjęte jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. By uzyskać efekt odchudzający, należy pic ok.2 litrów naparu między posiłkami.

Napar pomaga walczyć z cukrzycą, gdyż zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi.

Lapacho – odtruwa organizm

Herbatkę Lapacho uzyskuje się z kory tropikalnego drzewa - Tabebuia impetiginosa – rosnącego w Ameryce Południowej. Brunatny napar z cienkich płatków kory pobudza wątrobę i system limfatyczny, nie podrażniając i nie wywołując ujemnych skutków ubocznych. Dlatego regularne picie tej herbaty odtruwa i odkwasza organizm, co usprawnia przemianę materii, tym samym ułatwiając odchudzanie.

Zawarte w korze substancje mają działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczne. Picie herbaty Lapacho jest też wskazane przy żylakach, chorobach skóry i ciężko gojących się ranach. Lapacho zawiera także wiele związków mineralnych, które pomagają w leczeniu reumatyzmu, astmy, stanów zapalnych jelita grubego, pęcherza i prostaty.

 

 
Sposób zaparzania:

Do litra wrzątku dodaj 4 łyżeczki Lapacho i gotuj prze 5 minut. Odstaw na kwadrans i pij.
Napar Lapacho można pić nawet przed snem, gdyż nie zawiera żadnych substancji pobudzających.

Yerba mate – hamuje apetyt

Herbatę o nazwie Yerba mate przyrządza się z suszonych liści i łodyg drzewa mate – ostrokrzew paragwajski – który występuje w Ameryce Południowej. Jego liście zawierają kofeinę, pobudzają przemianę materii. Yerba mate działa też delikatnie przeczyszczająco i moczopędnie, dzięki niej można się łatwo pozbyć nadmiaru wody z organizmu. Najważniejszą cechą tej herbaty jest zdolność hamowania łaknienia i apetytu na słodycze, dlatego poleca się ją przy dietach odchudzających.

Herbata Yerba mate likwiduje zmęczenia, zwiększa wydajność pracy umysłowej. Zawiera liczne witaminy i minerały: m.in. karoten, witaminę A, B, C, E, B1, B2, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem. Rozluźnia mięśnie, uspokaja, zwiększa odporność organizmu, poprawia wygląd włosów.
 
 

 
Sposób zaparzania:

Łyżeczkę lub torebkę mate należy zalać zimną wodą, gdy namoknie dodać gorącej. Parzyć 4 minuty.
Aby Yerba mate zachowała długo swoje właściwości, należy przechowywać ją w ceramicznym pojemniczku.

Oolong – srebrny medalista w spalaniu tkanki tłuszczowej

Ta chińska herbata czerwona półfermentowana znakomicie reguluje przemianę materii. Zawiera dużo teiny – związku, który powoduje szybsze spalanie tłuszczu. W herbacie Oolong znajdują się również saponiny, substancje, które hamują działanie enzymu rozkładającego tłuszcze w trzustce. W ten sposób część przyjętego z pożywieniem niestrawionego tłuszczu zostaje natychmiast wydalona.
 
Oolong zawiera silny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tworzy ochronną barierę przed promieniowaniem UV.
 

 
Sposób zaparzania:

Łyżeczkę herbaty wsyp do kubka i zalej wrzątkiem. Parz 3 minuty. Nie dodawaj do napoju mleka, gdyż osłabia ono korzystne dla zdrowia działanie naparu. Napar Oolong lekko musuje.

Częste picie herbaty Oolong opóźnia pojawianie się zmarszczek.

 
 



Iza Lenczewska

Zmieniony: Niedziela, 28 Październik 2012 23:27