Jeśli chcesz schudnąć, być może wcale nie musisz od razu przechodzić na dietę. Zacznij od zmian w swojej kuchni. Prezentuję sprytne sztuczki, dzięki którym zyskasz szczuplejszą sylwetkę, nie tracąc przyjemności z jedzenia.
Cukier i tłuszcz - to dwa główne elementy odpowiedzialne za zbędne kilogramy. Tłuste, smażone mięsa, zawiesiste sosy, gęste zupy słodkie ciasta oraz desery zbyt często goszczą na naszych stołach. Stosując kilka prostych sposobów ograniczających ich kaloryczność, nadamy im lekkości. W ten sposób obejdzie się bez drastycznej diety. Margaryna lepsza niż masło - oszczędzisz 67 kcal Warto zastąpić masło lekką margaryną, bo różnica w kaloriach jest spora. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z masła, zadbaj o to, by było miękkie. Unikaj smarowania chleba zbyt grubą warstwą. Masło śmietankowe - łyżka 132 kcal
Margaryna niskokaloryczna - łyżka 65 kcal
Nie smaż mięsa, ale je piecz - oszczędzisz 103 kcal Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania mięsa. Lepiej je piec na grillu, w ten sposób wytapiamy część zawartego w nim tłuszczu. Dobrą metodą jest pieczenia mięsa w folii aluminiowej bądź w rękawie.
Befsztyk wołowy smażony (100g) - 60 kcal Pieczeń wołowa (100g) - 157 kcal
Sięgnij po chrupki chleb - oszczędzisz 91 kcal Pieczywo chrupkie lub ryżowe dostarcza minimalnej dawki kalorii. A ma znacznie więcej cennego błonnika, ułatwiającego trawienie niż tradycyjne białe, pszenne pieczywo. Kromka białego pieczywa - 123 kcal
Kromka chleba chrupkiego - 2 kcal Ciasta wybieraj rozsądnie - oszczędzisz 92 kcal Najmniej szkód figurze przyniesie lekkie ciasto biszkoptowe, z małej ilości maki, bez dodatku tłuszczu. Dobry wybór to tez ciasto drożdżowe. Zrezygnuj z tortów z maślanymi kremami oraz ciężkich ciast ucieranych. Rogalik francuski z owocami (65g) - 280 kcal Kawałek ciasta drożdżowego z owocami (65g) - 88 kcal
Ziemniaki i tłuszcz – zła para oszczędzisz 46 kcal
Rezygnujesz z ziemniaków, sadząc, że są tuczące. Tak, ale tylko wtedy, gdy jesz je w postaci frytek lub polane masłem. Gotowane z mundurkach lub pieczone w łupinie, w piekarniku, zawierają niewiele kalorii.
Frytki (100g) - 106 kcal Pieczony ziemniak w łupinie (100g) - 60 kcal
Jogurt – najlepiej bez cukru oszczędzisz 98 kcal
Gotowe jogurty z dodatkiem owoców są bardzo kaloryczne. Zawierają dużo tłuszczu i cukru. Jeśli uwielbiasz jogurty owocowe, kup jogurt naturalny i zjedz do ze świeżymi owocami, np. z łyżką malin.
Jogurt truskawkowy (150g) - 208 kcal Jogurt naturalny z dodatkiem łyżki malin (150g) - 110 kcal
Postaw na chudy serek oszczędzisz 40 kcal
Czytaj zawartość tłuszczu i kalorii na opakowaniach serków. Twarożek light albo chudy to zdecydowanie lepszy wybór niż tradycyjny, pełnotłusty. Smakują podobnie, lecz różnią się znacznie zawartością kalorii. Serek wiejski (200g) - 254 kcal Serek wiejski (3 proc. tłuszczu) (200g) - 214 kcal
Zupy zabielaj jogurtem oszczędzisz 30 kcal
Zupy na mięsie i zabielane tłustą śmietaną sprzyjają zaokrąglonej sylwetce. Ale zupa na wywarze z chudym jogurtem lub śmietaną o obniżonej zawartości tłuszczu nie doda nikomu centymetrów w biodrach.
Zupa pomidorowa z makaronem i śmietaną (400g) - 140 kcal Zupa pomidorowa z makaronem, zabielona jogurtem (400g) - 110 kcal
Sałatka nie zawsze lekka oszczędzisz 58 kcal
Z warzyw można przyrządzić niskoenergetyczne sałatki. Jednak gdy przystroimy je majonezem, zafundujemy sobie zbędne kalorie. Lepszym wyborem będzie dressing z chudego jogurtu, majonez light lub sos winegret.
3 łyżki surówki z kapusty pekińskiej, papryki, cebuli z majonezem - 83 kcal 3 łyżki tej samej surówki z niskokalorycznym dressingiem - 25 kcal
Deser nie musi być tuczący oszczędzisz 56 kcal
Zamiast owoców z bita śmietaną zjedz owoce z kremem twarożkowym. By go przygotować , zmiksuj chudy serek homogenizowany z łyżeczka cukru i opakowanie cukru wanilinowego. Wymieszaj z ulubionymi owocami.
Pucharek bitej śmietany z owocami (50g) - 256 kcal Pucharek kremu twarożkowego z owocami (50g) - 200 kcal
Konserwy rybne tez tuczą oszczędzisz 185 kcal
Ich wartość kaloryczna zależy przede wszystkim od tego, w czym zanurzone są smaczne rybki. Ż konserw rybnych wybieraj raczej te w sosie pomidorowym lub własnym niż z dodatkiem oleju.
Puszka tuńczyka w oleju (185g) - 315 kcal Puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)- 166 kcal
Unikaj wieprzowiny oszczędzisz 100 kcal
Oprócz sposobu przygotowania potrawy ważny jest tez rodzaj mięsa do niej użyty. Lepiej zrezygnować z wieprzowiny na rzecz mniej kalorycznych gatunków – chudej wołowiny, cielęciny i drobiu.
Porcja bitek wieprzowych (100g) - 198 kcal Porcja bitek wołowych (100g) - 98 kcal
Panierka na czarnej liście oszczędzisz 148 kcal
Bułka tarta chłonie tłuszcz jak gąbka. Zapomnij więc o panierce. Zamiast panierowanej piersi indyczej wybierz filet z indyka z grilla. Przed podaniem połóż go na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Kotlet smażony panierowany z piersi kurczaka - 248 kcal Pierś z kurczaka upieczona w folii lub z grilla - 100 kcal
Wybieraj drobiowe wędliny oszczędzisz 129 kcal
Kiełbasy i szynki z wieprzowiny mają dużo tłuszczu i dodatków smakowych, które podnoszą ich wartość energetyczną. Oszczędzisz sobie wielu kalorii, gdy zastąpisz je chudszymi wędlinami drobiowymi. Pęto kiełbasy myśliwskiej (100g) - 291 kcal Pęto kiełbasy podsuszanej z kurczaka (100g) - 162 kcal
Do herbaty – słodzik oszczędzisz ponad 19 kcal
Wydawałoby się, że cukier dodany do kawy czy herbaty jest tak niewinny. A jednak przez niego może ci przybyć w ciągu roku kilka kilogramów. Zdecydowanie nie lubisz pic gorzkich napojów? Używaj słodzika. Łyżeczka cukru - 20 kcal Tabletka słodzika - 0,2 kcal
Kiedy zadbasz o to, by w twoim jadłospisie nie było nadmiaru tłuszczu i przyzwyczaisz się do nowych sposobów przyrządzania potraw – wkrótce nie tylko twoja kuchni, ale i ciało nabierze lekkości. opr. Iza L.
|