Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Gotowanie w wersji light Drukuj Email
Wtorek, 02 Październik 2012 22:34

Jeśli chcesz schudnąć, być może wcale nie musisz od razu przechodzić na dietę. Zacznij od zmian w swojej kuchni. Prezentuję sprytne sztuczki, dzięki którym zyskasz szczuplejszą sylwetkę, nie tracąc przyjemności z jedzenia.

Cukier i tłuszcz - to dwa główne elementy odpowiedzialne za zbędne kilogramy. Tłuste, smażone mięsa, zawiesiste sosy, gęste zupy słodkie ciasta oraz desery zbyt często goszczą na naszych stołach. Stosując kilka prostych sposobów ograniczających ich kaloryczność, nadamy im lekkości. W ten sposób obejdzie się bez drastycznej diety.

 
  

 

Margaryna lepsza niż masło - oszczędzisz 67 kcal

Warto zastąpić masło lekką margaryną, bo różnica w kaloriach jest spora. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z masła, zadbaj o to, by było miękkie. Unikaj smarowania chleba zbyt grubą warstwą.
 
Masło śmietankowe - łyżka 132 kcal


Margaryna niskokaloryczna - łyżka 65 kcal

 

Nie smaż mięsa, ale je piecz - oszczędzisz 103 kcal

Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania mięsa. Lepiej je piec na grillu, w ten sposób wytapiamy część zawartego w nim tłuszczu. Dobrą metodą jest pieczenia mięsa w folii aluminiowej bądź w rękawie.

Befsztyk wołowy smażony (100g) - 60 kcal

 
Pieczeń wołowa (100g) - 157 kcal

 

Sięgnij po chrupki chleb - oszczędzisz 91 kcal

Pieczywo chrupkie lub ryżowe dostarcza minimalnej dawki kalorii. A ma znacznie więcej cennego błonnika, ułatwiającego trawienie niż tradycyjne białe, pszenne pieczywo.

Kromka białego pieczywa - 123 kcal
 

Kromka chleba chrupkiego - 2 kcal

 

Ciasta wybieraj rozsądnie - oszczędzisz 92 kcal

Najmniej szkód figurze przyniesie lekkie ciasto biszkoptowe, z małej ilości maki, bez dodatku tłuszczu. Dobry wybór to tez ciasto drożdżowe. Zrezygnuj z tortów z maślanymi kremami oraz ciężkich ciast ucieranych.

Rogalik francuski z owocami (65g) - 280 kcal
 
 
Kawałek ciasta drożdżowego z owocami (65g) - 88 kcal


Ziemniaki i tłuszcz – zła para oszczędzisz 46 kcal

Rezygnujesz z ziemniaków, sadząc, że są tuczące. Tak, ale tylko wtedy, gdy jesz je w postaci frytek lub polane masłem. Gotowane z mundurkach lub pieczone w łupinie, w piekarniku, zawierają niewiele kalorii.

Frytki (100g) - 106 kcal


 
Pieczony ziemniak w łupinie (100g) - 60 kcal


Jogurt – najlepiej bez cukru oszczędzisz 98 kcal

Gotowe jogurty z dodatkiem owoców są bardzo kaloryczne. Zawierają dużo tłuszczu i cukru. Jeśli uwielbiasz jogurty owocowe, kup jogurt naturalny i zjedz do ze świeżymi owocami, np. z łyżką malin.

Jogurt truskawkowy (150g) - 208 kcal


 
Jogurt naturalny z dodatkiem łyżki malin (150g) - 110 kcal

Postaw na chudy serek oszczędzisz 40 kcal

Czytaj zawartość tłuszczu i kalorii na opakowaniach serków. Twarożek light albo chudy to zdecydowanie lepszy wybór niż tradycyjny, pełnotłusty. Smakują podobnie, lecz różnią się znacznie zawartością kalorii.
 
Serek wiejski (200g) - 254 kcal


 
Serek wiejski (3 proc. tłuszczu) (200g) - 214 kcal


Zupy zabielaj jogurtem oszczędzisz 30 kcal

Zupy na mięsie i zabielane tłustą śmietaną sprzyjają zaokrąglonej sylwetce. Ale zupa na wywarze z chudym jogurtem lub śmietaną o obniżonej zawartości tłuszczu nie doda nikomu centymetrów w biodrach.

Zupa pomidorowa z makaronem i śmietaną (400g) - 140 kcal


 
Zupa pomidorowa z makaronem, zabielona jogurtem (400g) - 110 kcal


Sałatka nie zawsze lekka oszczędzisz 58 kcal


Z warzyw można przyrządzić niskoenergetyczne sałatki. Jednak gdy przystroimy je majonezem, zafundujemy sobie zbędne kalorie. Lepszym wyborem będzie dressing z chudego jogurtu, majonez light lub sos winegret.

3 łyżki surówki z kapusty pekińskiej, papryki, cebuli z majonezem - 83 kcal


 
3 łyżki tej samej surówki z niskokalorycznym dressingiem - 25 kcal


Deser nie musi być tuczący oszczędzisz 56 kcal

Zamiast owoców z bita śmietaną zjedz owoce z kremem twarożkowym. By go przygotować , zmiksuj chudy serek homogenizowany z łyżeczka cukru i opakowanie cukru wanilinowego. Wymieszaj z ulubionymi owocami.

Pucharek bitej śmietany z owocami (50g) - 256 kcal


 
Pucharek kremu twarożkowego z owocami (50g) - 200 kcal


Konserwy rybne tez tuczą oszczędzisz 185 kcal

Ich wartość kaloryczna zależy przede wszystkim od tego, w czym zanurzone są smaczne rybki. Ż konserw rybnych wybieraj raczej te w sosie pomidorowym lub własnym niż z dodatkiem oleju.

Puszka tuńczyka w oleju (185g) - 315 kcal


 
Puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)- 166 kcal


Unikaj wieprzowiny oszczędzisz 100 kcal

Oprócz sposobu przygotowania potrawy ważny jest tez rodzaj mięsa do niej użyty. Lepiej zrezygnować z wieprzowiny na rzecz mniej kalorycznych gatunków – chudej wołowiny, cielęciny i drobiu.

Porcja bitek wieprzowych (100g) - 198 kcal


 
Porcja bitek wołowych (100g) - 98 kcal


Panierka na czarnej liście oszczędzisz 148 kcal

Bułka tarta chłonie tłuszcz jak gąbka. Zapomnij więc o panierce. Zamiast panierowanej piersi indyczej wybierz filet z indyka z grilla. Przed podaniem połóż go na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kotlet smażony panierowany z piersi kurczaka - 248 kcal


 
Pierś z kurczaka upieczona w folii lub z grilla - 100 kcal


Wybieraj drobiowe wędliny oszczędzisz 129 kcal

Kiełbasy i szynki z wieprzowiny mają dużo tłuszczu i dodatków smakowych, które podnoszą ich wartość energetyczną. Oszczędzisz sobie wielu kalorii, gdy zastąpisz je chudszymi wędlinami drobiowymi.

Pęto kiełbasy myśliwskiej (100g) - 291 kcal


 
Pęto kiełbasy podsuszanej z kurczaka (100g) - 162 kcal



Do herbaty – słodzik oszczędzisz ponad 19 kcal

Wydawałoby się, że cukier dodany do kawy czy herbaty jest tak niewinny. A jednak przez niego może ci przybyć w ciągu roku kilka kilogramów. Zdecydowanie nie lubisz pic gorzkich napojów? Używaj słodzika.

Łyżeczka cukru - 20 kcal


 
Tabletka słodzika - 0,2 kcal

Kiedy zadbasz o to, by w twoim jadłospisie nie było nadmiaru tłuszczu i przyzwyczaisz się do nowych sposobów przyrządzania potraw – wkrótce nie tylko twoja kuchni, ale i ciało nabierze lekkości.

 

 
opr. Iza L.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zmieniony: Wtorek, 02 Październik 2012 23:00