21 kwietnia 2017 roku w świetlicy szkolnej, odbył się finał czwartej edycji Klasyliady – turnieju wiedzy o historii i dniu dzisiejszym Zespołu Szkół Gastronomicznych. Wzięły w nim udział cztery zespoły klasowe, które uzyskały najlepsze rezultaty w eliminacjach.
W finale uczestniczyli uczniowie reprezentujący klasy: II ZB: Katarzyna Bartnicka, Elżbieta Busłowska, Patrycja Moczydłowska; II ZD: Tomasz Aniołkowski, Gabriela Tarasiewicz, Natalia Borysiewicz; III TF: Klaudia Tyniewicka, Aleksandra Snarska; IV TG: Agata Lenczewska, Michał Kaliszewski, Klaudia Kulesza. Uczestnicy finału musieli odpowiedzieć na 10 pytań w rundzie zasadniczej. Były także przygotowane pytania dodatkowe, na wypadek gdyby zespoły osiągnęły taki sam rezultat punktowy. Czas odpowiedzi na pytania wynosił 1 minuty. Przebiegowi rywalizacji przyglądał się dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych p. Marek Józefowicz. Nad prawidłowym przebiegiem finału czuwało jury w osobach: Wojciech Brański – przewodniczący, Anna Choruży, Joanna Kurszel, Janina Demianowicz. Po zaciętej rywalizacji najlepszym zespołem okazała się drużyna klasy II ZD, kolejne miejsca zajęli uczniowie klas: III TF, II ZB i IV TG. Każdy uczestnik finału otrzymał z rąk p. Marka Józefowicza, Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych, pamiątkowy medal i dyplom a drużyny nagrodę zespołową w postaci okolicznościowego pucharu i dyplomu. Pomocą techniczną służyli: Katarzyna Sopek z klasy III TE oraz Mateusz Stankiewicz z kl. II TW. Fotografie wykonał Dominik Kolczykiewicz z kl. I TC
Wojciech Brański
|