W ramach cyklu „Spotkania z absolwentami, którzy odnieśli sukces” uczniowie klasy II TG odwiedzili restaurację „Receptura” i spotkali się z szefem kuchni –Mateuszem Kozłowskim.
Restauracja Receptura przyciąga niepowtarzalnym klimatem i doskonałym jedzeniem. Potrawy przyrządzane są od podstaw w oparciu o naturalne i świeże produkty. Jest to miejsce na rodzinne obiady, czy biznesowe kolacje. Odbywają się tu także koncerty, bale i wesela. Karta dań zmienia się systematycznie, adekwatnie do pór roku. Zimą potrawy są cięższe, bardziej sycące i rozgrzewające. Latem lżejsze, pełne świeżych owoców i warzyw. Mateusz Kozłowski jest osobą nietuzinkową, bardzo zaangażowaną w swoją pracę, uczciwą. W wielu wywiadach podkreśla, że robi to, co kocha. W restauracji, której jest szefem kuchni bardzo dba o jakość potraw , ich smak, wygląd, bo najważniejsza jest wg niego uczciwość, czyli np. nie korzysta z produktów gotowych, np. sosów, które mogą zwierać konserwanty. „Ja osobiście nie lubię, gdy mnie ktoś oszukuje w restauracji i sam tego nie robię. Oszukiwanie gości, co do jakości potraw i produktów w tych czasach się nie opłaca. Dla nas każdy gość w restauracji jest bardzo ważny. Gotujemy tak, jakbyśmy gotowali dla swojej najbliższej rodziny.” - Słuchaliśmy z uwagą, analizując kartę menu. Bardzo chętnie angażuje się w różnego rodzaju akcje charytatywne. Jesteśmy z niego bardzo dumni ! Miłość do gotowania, to nie wszystko. Mateusz jest osobą pracowitą i jednocześnie wrażliwą na ludzką krzywdę i cierpienie. Wielokrotnie spotykał się z naszymi uczniami, również podczas Dni otwartych, które są organizowane w naszej szkole dla uczniów i absolwentów gimnazjum. Odwiedzał nas podczas Tygodnia Przedsiębiorczości, po to, aby inspirować młodzież do lepszej pracy, podkreślając, że pieniądze to nie wszystko w życiu. Sam wielokrotnie doświadczył bezinteresownej pomocy od innych, teraz chce pomagać innym. Swoją postawą oraz wysoką kulturą osobistą zdobył serca nie tylko uczniów naszej szkoły, lecz również nauczycieli. To nie jedyny sukces Mateusza! Restauracja, którą zarządza jako jedyna z Białegostoku znalazła się w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault & Millau(czytaj: go e mijo) Polska 2016 . "Żółty przewodnik Gault&Millau" powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań. Obejrzyj film (otworzy się zakładka YouTube) Serdecznie gratulujemy wyróżnienia i życzymy dalszych sukcesów!!! Barbara Wysocka
|