Nadwaga - choroba która dopada coraz to większe rzesze ludzi na całym świecie. Jak z nią walczyć? Jak wygrać z nadwagą bez efektu jo-jo? Na rozwiązanie tego problemu wpadł francuski lekarz dr. Pierre Dukan.
Jest on twórcą rewolucyjnej diety tzw. ”diety Dukana”, która ma na celu radykalne zmniejszenie naszej wagi w 4 fazach. Zatem, przyjrzyjmy się tej diecie.
Faza 1 - ataku
Faza ataku polega na spożywaniu głównie o chudego mięsa i nabiału. Metoda przypomina sposób działania nagłej głodówki, z tym, że organizm otrzymuje wszelkie niezbędne składniki. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej „czystych protein” i przyspieszyć metabolizm, trzeba spożywać chude mięso (najlepiej z grilla lub piekarnika), drób bez skóry, chude wędliny drobiowe i szynkę, chudy nabiał (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę), podroby, wszystkie ryby (wędzone, pieczone, gotowane, surowe), owoce morza oraz jajka.
Faza 2 - naprzemienna Jadłospis z pierwszego etapu można wzbogacić o warzywa (surowe lub gotowane) - w szczególności pomidory, szparagi, sałatę, ogórki oraz grzyby, a także: szpinak, rzodkiewki, kapustę, seler, cykorię, bakłażany, paprykę, marchew, buraki, szparagi i bakłażany. Naprzemienność polega na stosowaniu przez 5 dni menu z 1 etapu diety, a przez kolejne 5 - menu urozmaiconego. Faza ta powinna trwać aż do momentu uzyskania pożądanej wagi, czyli, w zależności od konkretnej osoby, nawet do kilku miesięcy. Faza 3 - utrwalenia
Jest to najważniejszy etap diety, który pozwoli utrzymać osiągniętą wagę. W tym czasie utrwalamy dobre nawyki żywieniowe bez ryzyka wystąpienia efektu jo-jo. Faza powinna trwać proporcjonalnie do ilości zrzuconych kilogramów (10 dni na każdy kilogram wagi). Faza 4 - stabilizacji
Na tym etapie można już się cieszyć idealną sylwetką. Aby jej jednak nie stracić, należy raz w tygodniu powracać do menu z fazy ataku. Dieta Dukana ma wiele zalet, między innymi jej efekty są widoczne już po paru dniach od momentu jej zastosowania, woda nie zostaje zatrzymywana w organizmie i co najważniejsze utrata sporej ilości kilogramów bez efektu jo-jo. Ale czy dieta proteinowa jest taka złota jakby się wydawało? Dieta Dukana opiera się głównie na spożyciu w dużych ilościach białka. Białko posiada właściwości budulcowe, a do codziennego funkcjonowania potrzebujemy przede wszystkim energii. Aby uzyskać ją z białek dochodzi do intensywnego obciążenia wątroby. Dodatkowo białko „zakwasza” organizm. Także nerki muszą wykonać ogromną pracę, żeby oczyścić ustrój i przywrócić mu odpowiednie pH. Potrzebują do tego dużo wody, dlatego „kradną” ją z komórek, tak, więc na spadek wagi podczas stosowania diety składa się także ubytek wody w organizmie. Może się zdarzyć, że w wyniku tej pracy dojdzie do zmiany istoty krwi. Spożywanie nadmiernych ilości białek może powodować zaburzenia w metabolizmie organizmu, doprowadzając do chorób wątroby i nerek z powodu ich przeciążenia. Stały nadmiar białka w pożywieniu (szczególnie tego pochodzącego z mięsa) przyczynia się do powstawania chorób serca, raka jelita grubego, a także choroby zwyrodnieniowej stawów. Dodatkowo taka dieta sprzyja zaparciom oraz rozwojowi bakterii gnilnych w jelitach. Na dłuższą metę powoduje także nerwowość, bezsenność oraz wzrost ciśnienia tętniczego. Jak widać dieta proteinowa ma wiele skutków ubocznych. I zanim zdecydujemy się na przejście, zastanówmy się czy warto jest poddawać nasz organizm na takie męczarnie. I choć niewątpliwie są osoby, które po zastosowaniu tej diety w krótszym okresie czasu mogą czuć się znakomicie, to trzeba jednak pamiętać o ewentualnych konsekwencjach wynikających z dłuższego nadmiernego spożycia białek.
Opracowała: Karolina Małyszko
|