25 i 26 maja 2019 roku odbyły się ostatnie tegoroczne warsztaty z cyklu "Kuchnia Nowoczesna", w których udział wzięli nauczyciele naszej szkoły. Spotkaliśmy się ponownie w studio kulinarnym ATUTY ale tym razem gotowaliśmy pod okiem pani Ewy Bałdyś-Jakuć, absolwentki ZSG.
Pani Ewa podzieliła się z nami tajnikami przygotowywania potraw z kaczki, gęsiny i dziczyzny. A my dzielimy się z Wami fotorelacją z tych dwóch bardzo intensywnych dni warsztatów.
Z CERTYFIKATAMI ukończenia kursu gastronomicznego pt. Kuchnia nowoczesna I. Brioszki z pieczonym mięsem z kaczki i sosem śliwkowo- czosnkowym
Brioszki z czarnuszką
II. Filet z kaczki na różowo z bukietem sałat, sosem malinowym i melonem Przygotowujemy pierś z drugiej połowy kaczki do marynowania
Sos malinowy na czerwonym winie
Melon do dekoracji
''rozbrajamy'' granat
Składamy danie
Inwencja twórcza
III. Rolada z kaczki z żurawiną Na stanowiskach pracy czekają na nas kaczki
Zabieramy się za nie
Z jednej połowy zrobimy roladę
IV. Roladki z gęsi w kumpiaku na bukiecie sałat z karmelizowaną gruszką i sosem porzeczkowym Z gęsi będą smaczne roladki
Karmelizowana gruszka
Melon karmelizowany w kokosie
Sos z czarnej porzeczki
V. Pierogi z gęsiną, pestkami dyni i słonecznika Będą pierogi z gęsiną
Z gęsim skrzydłem niczym Ikar
Po ugotowaniu będzie smaczny farsz
Pierogi to potrawa ... bardzo towarzyska. Bo komuż chciałoby się lepić pierogi tylko dla siebie.
I. Pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną Mięso na farsz z dziczyzny (dzik, sarna)
Pierogi to ... potrawa stara jak świat. Być może dlatego, że do ich przygotowania wystarczy trochę mąki, odrobina wody i coś do środka, czyli farsz
II. Medaliony z sarny w słoninie z sosem z czarnej porzeczki
III. Krupnik na bażancie z kurkami i pulpetami z dziczyzny
Pulpety z dzika
Bażant to doskonałe źródło białka, fosforu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin B2, B3, B5, B6.
IV. Gulasz z jelenia w sosie jałowcowym z racuchami ziemniaczanymi i buraczkami w miodzie z rozmarynem
Końcowe zdjęcie - Pani Ewa nie kryła zadowolenia z kursantów
opracowała: Ewa Olendzka, zdjęcia: Ewa Olendzka
|